Smartphones

De telefoon is geëvolueerd: vroeger hielden we hem tegen ons oor, nu kijken we ernaar. Al dat turen naar dat kleine schermpje is erg belastend voor de ogen.

Hoe vaak gebruikt u uw smartphone? Voor veel mensen is dit het eerste wat ze ‘s ochtends controleren en het laatste dat ze ‘s avonds bekijken voor het slapengaan.

Er wordt op dit moment onderzocht in welke mate smartphones onze ogen beïnvloeden, maar het is duidelijk dat veel mensen oogvermoeidheid krijgen wanneer ze hun telefoon te lang gebruiken.

Waarom veroorzaken smartphones oogvermoeidheid? Er zijn drie redenen:

  1. Om kleine schermen en kleine lettertjes goed te zien, moeten onze ogen zich inspannen.
  2. Het blauwe licht van een smartphonescherm verlaagt het waargenomen contrast.
  3. Snel wisselen tussen ver en dichtbij focussen is belastend voor de ogen.

Het urenlange gebruik van smartphones, kan leiden tot vermoeidheid van de ogen, met symptomen als droge ogen, wazig zicht en hoofdpijn. Ook kan het uiteindelijk slaapproblemen veroorzaken, zoals moeite met inslapen of lichte slaappatronen.

Nikon biedt brillenglazen, speciaal aangepast voor computer- en smartphonegebruikers. Deze brillenglazen worden geleverd met een coating die een deel van het blauwe licht dat door telefoonschermen wordt uitgezonden, filtert. Ze hebben ook een speciaal optisch ontwerp dat verlichting biedt voor het oogfocussysteem, zodat uw ogen ontspannen.